Politik

Fackförbund kritiska till tvåpartisamarbete

I går meddelade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att partiet har siktet inställt på att bilda regering tillsammans med miljöpartiet - vilket innebär att vänsterpartiet ställs åt sidan.

Idag säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att dörren inte är helt stängd för vänsterpartiet, om de går med på socialdemokraternas regler för den ekonomiska politiken.

Och från fackligt håll kommer kritik mot att vänsterpartiet kan lämnas ute i kylan.

Flop eller genidrag - det återstår att se. Ordföranden i Livsmedelsarbetarförbundet i västsverige, Ove Dröscher, garderar sig.

Han är själv socialdemokratisk kommunpolitiker i Mölndal och hade helst sett att alla dörrar hållits öppna, men säger också att det är bra att det nu finns ett tydligt regeringsalternativ.

SR Väst har talat med avdelningsordföranden i ytterligare fyra LO-förbund - Elektrikerna, Byggnads, Pappers och IF Metall.

Två hade hellre sett ett samarbete mellan alla tre partierna. En vill ha samarbete med bara vänsterpartiet; Ulla Linnarsson, ordförande i Pappers avdelning 150 Lilla Edet. Hon är kritisk till miljöpartiets energipolitik.

– Vi måste lösa elproduktionen på ett annat sätt än vad de tänkt, säger Ulla Linnarsson.

En avdelningsordförande, i IF Metall, tycker att det är strategiskt klokt att binda upp miljöpartiet, som han betraktar som en vindflöjel. Men personligen ser han också socialdemokraterna och vänsterpartiet som det bästa alternativet.

Bengt Karlsson är ordförande i Byggsexan Väst och socialdemokratisk kommunpolitiker i Trollhättan. Han har  samma åsikt som den Handels och Sekos förbundsordföranden uttrycker på DN debatt idag: S, v och mp tillsammans är det bästa alternativet.

– Miljöpartiet har väl också varit lite veliga i vissa frågor, framförallt när det gäller arbetsrätten. Jag tycker nog att det hade varit bra om alla partier på vänsterkanten hade varit med, säger Bengt Karlsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista