Trollhättan

Nytt varsel på Adecco i Trollhättan

[Uppdaterad 15:10]
Bemanningsföretaget Adecco i Trollhättan kommer med ett nytt varsel som denna gång handlar om 25 anställda.

Det är tredje varslet inom loppet av en månad. 93 av de 99 anställda metallarbetarna har nu varslats om uppsägning. De flesta uthyrda till Saab Automobile som är Adecco Trollhättans dominerande kund.

Men Adecco vill rädda situationen för en del genom att ansöka om uppdraget som konsult med omställningsförsäkringen för de egna anställda.

Det klingar falskt, tycker Mikael Johansson, ombudsman i IF Metall Norra Älvsborg:

- Jag får inte ihop det att man ena stunden är arbetsgivaren som gör uppsägningar, och i nästa stund är konsulten som får 21 000 kronor per anställd för att hjälpa dem att hitta nya jobb, säger Mikael Johansson.

Magnus Salmi, regionchef för Adecco i Västsverige, har en annan uppfattning:

- Vi är ett företag som bedriver egen verksamhet kring omställningar och har duktiga och etablerade coacher. Vi ser vårt stora kontaktnät i både Sverige och Norge som en fördel, säger Magnus Salmi.

Nu står hoppet till Norge. De anställda erbjuds att på måndag följa med till Adeccos kontor i Östfold och Oslo. Där har lågkonjunkturen inte slagit lika hårt än. 

De 50 visstidsanställda och de 35 tjänstemännen berörs inte av varslen.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista