Tito Betran fälldes i Hovrätten

Tito Beltran fälls av hovrätten i Göteborg för båda de sexbrottsmål han åtalats för. Straffet blir fängelse i två och ett halvt år, enligt domen.

Eftersom det finns risk för att Tito Beltran flyr utomlands beslutar hovrätten att häkta honom.

Beltran åtalades för att ha våldtagit en då 18-årig kvinna på ett värdshus i Skåne under en turné med Rhapsody in Rock 1999. Kvinnan var barnflicka åt skådespelaren Maria Lundqvists barn under turnén. Han dömdes till minimistraffet två års fängelse för våldtäkt av Ystads tingsrätt.

I det andra målet anklagades han för att sexuellt ha utnyttjat en minderårig flicka i Kungsbacka vid ett antal tillfällen mellan 2000 och 2002. I samband med det åtalades han också för övergrepp i rättssak, han ska ha trakasserat pappan till flickan som anmälde de misstänkta brotten. Beltran friades helt i det målet av Varbergs tingsrätt.

I våldtäktsdelen har en rad kända artister vittnat som var med på turnén. Förutom Maria Lundqvist hördes Carola Häggkvist, Robert Wells och Anders Berglund. Barnflickans berättelse hade främst stöd av Lundqvists och Häggkvists vittnesmål.

Bägge målen överklagades till högre instans och på åklagarens begäran i Ystadsmålet, Anna Håkansson, blev det en sammanslagning av dem i hovrätten.

Åklagarna yrkade i hovrätten på minst tre års fängelse om han fälldes för båda målen. Håkansson höll i hovrätten fast vid att Beltran skulle dömas till två år om han fälldes för våldtäkten. Försvaret yrkade på att Beltran skulle frias.

Beltran ska också betala skadestånd på 110 000 kronor till den minderåriga flickan och 83 000 kronor till barnflickan.

TT/SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista