Kommunalstrejken går vidare

Kommunal snart månadslånga strejk utvidgas idag, när ytterligare närmare 50 000 medlemmar går ut i strejk. I Åmål, Vänersborg och Uddevalla återgår de strejkande till sina arbeten, men istället berörs Strömstad, Tanum, Munkedal, Lysekil, Dals Ed, Bengtsfors och Lilla Edet.
Den utvidgade Kommunalstrejken kommer att märkas för många och effekterna kan skilja sig exempelvis efter hur många dagbarnvårdare en kommun har anställda. När dagmammorna går i strejk, så slår det hårt mot barnomsorgen - exempelvis i Dals Ed, som har en ökande andel dagbarnvårdare i hemmen. Både där och i de andra sju kommunerna Bengtsfors, Lilla Edet, Lysekil, Munkedal, Tanum och Strömstad försöker man pussla på daghemmen för att hålla igång dem så gott det går. Bengtsfors kommun räknar dock med att behöva stänga daghemmet i Bäckefors helt. Alla kommunerna säger till Radio Väst att de ska klara att öppna skolorna trots strejken. Det ska inte bli som vid en av de tidigare strejkvågorna att eleverna fick vara utomhus i någon kommun. Ingen skolmat blir det, utan det är kalla matpaket som gäller - och avfallet ska tas hem. Kommunerna har löst verksamheten inom barnomsorgen olika. Ingen talar om lottning numera, utan det finns regler, om än varierande. Munkedal har den detaljerade prioriteringen. Genomgående är att den som strejkar eller är föräldraledig inte får barnomsorg under strejken. De flesta kommunerna har fått ut strejkinformation på nätet - de senaste timmarna har även Bengtsfors och Dals Ed kommit ut på nätet, medan Lysekils hemsida inte har nåt om strejken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".