Polisen kritisk mot kustbevakningsutredning

Polisförbundet riktar skarp kritik mot utredningen om Kustbevakningens rättsliga befogenheter.

- Alla medborgare har rätt till samma rättsäkerhet oavsett om man drabbas av brott på land eller inte. Att skapa en illusion av trygghet i skärgården genom att ge långtgående polisiära befogenheter till en myndighet, som i dag inte har anställda med rätt utbildning eller uppbyggda rutiner för brottsutredning innebär att medborgarna får en sämre rättssäkerhet när brott begås i denna miljö, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Enligt utredningen ska en kustbevakare som upptäcker brott ges befogenhet att genomföra en primärutredning. Syftet med primärutredningar är att Polisen ska kunna vidta långgående förstahandsåtgärder på en brottsplats för att bland annat säkra bevisning:

- Det är av avgörande betydelse för en brottsutredning vilka åtgärder som vidtas initialt. Vidtas inte rätt åtgärder kan det få allvarliga konsekvenser för brottsutredningen och stort fokus läggs därför på detta i polisutbildningarna.

Med beaktande av den av utredningen föreslagna utbildningsinsatsen framstår det som märkligt att detta ansvar ska läggas på Kustbevakningen.

Polisförbundet anser istället att regeringen i det korta perspektivet ska ge Polisen i uppgift att satsa på sjöpolisorganisationen. En satsning på sjöpolisverksamheten ligger också väl i linje med regeringens mål om att öka polisens synlighet.

– I det långa perspektivet bör de brottsbekämpande delarna inom Polisen och Kustbevakningen slås ihop och föras över till Polisen. Regeringen bör därför tillsätta en ny utredning som ser över detta, avslutar Jan Karlsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".