Dals-Eds kommunalråd Martin Carling (c) Foto: SR
Dals-Ed

Hävt anställningsstopp ger förhoppningar

[Uppdaterad 16:43]

Arbetsförmedlingen kan åter börja anställa personal vilket man har efterlyst i det varseldrabbade Västsverige.

Det var en nyhet som kom fram vid dagens möte om krisen i fordonsindustrin i Rosenbad i Stockholm. Näringsministern, arbetsmarknadsministern , sex kommunalråd från sex kommuner , fackförbund och naturligtvis Volvos vd var med på mötet.

Från Dalsland har man ifrågasatt anställningsstoppet på arbetsförmedlingen men på mötet fick Dals-Eds kommunalråd Martin Carling svar:

– Jag fick ett klart besked idag att det anställningsstoppet numera är hävt. Och det innebär möjlighet för oss att få fler arbetsförmedlare som skall kunna hantera om man nu blir arbetslös av dessa varslen, säger Martin Carling.

Det fanns ett viktigt krav från många på dagens möte:
– Det är viktigt att regeringen uttalar sig kraftigt mot Ford och GM att de har för avsikt att behålla svensk fordonsindustri i Sverige och att alla tillsammans jobbar för att det blir så, avslutar Carling.
– Jag tycker det känns jätteskönt och ser fram emot det, säger Eva Lindh- Pernheim, chef för arbetsmarknadsområdet Trollhättan.

Det finns flera lediga tjänster som platsförmedlare och kommunpolitikerna har begärt en extra satsning på kontoren.

De stora varslen om uppsägning inom fordonsindustrin och varsel om nedläggning av två bruk slår hårt mot Västsverige.

Text: Charlotte Andersson
Epost: charlotte.andersson@sr.se
Telefon: 0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".