Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Munkedal

Infomöte om Valbo-Ryrs kyrka

Publicerat tisdag 14 oktober 2008 kl 17.12

Hur mycket ska det behöva kosta att renovera Valbo-Ryrs kyrka i Munkedal, så att den kan tas i bruk igen efter tre års stängning? Det är frågan för kvällen i Foss församlingshem, när pastoratsledningen bjudit in till informationsmöte.

Det väntas komma mycket folk – inte minst församlingsbor från Valbo-Ryr, som kämpar för att rädda sin kyrka.
Det var i september för tre år sedan som Valbo-Ryrs kyrka stängdes av arbetsmiljöskäl, sedan den under årens lopp vanskötta kyrkobyggnaden tillåtits att förfalla mer och mer.

Att underhållet av Valbo-Ryrs kyrka inte skötts ordentligt har erkännts av pastoratets egen ledning. Det handlar bland annat om att regnvatten kunnat rinna in genom dåligt tak och många andra brister.

Utvändigt ser den vitputsade kyrkan eländig ut med all sin röda beväxning, men det är rödalg som lätt kan tas bort.

Det värsta är invändiga rötskador. De 250 invånarna i Valbo-Ryr, som sedan tre år kämpar för att få sin kyrka renoverad och i bruk igen, menar att kyrkans skador i vissa undersökningar har överdrivits för att stärka de krafter som vill riva kyrkan.

I början av september anslog Göteborgs stift 3,6 miljoner kronor till renovering av kyrkan, efter ansökan från Foss-Sörbygdens pastorat, som Valbo-Ryr tillhör. En total renovering till tipp topp skick kostar mer än 3,6 miljoner.

Pastoratet behöver självt skjuta till en del medel. Vilket man inte anser sig ha råd till. Men kyrkobevararna pekar på att de viktigaste reparations- och skyddsåtgärderna, som möjliggör kyrkans öppnande igen, till 90 procent täcks av bidraget från Göteborgs stift.

I nästa vecka ska hela kyrkonämnden besluta i frågan.

Text: Jan Gustafsson 
Epost: jan.gustafsson@sr.se 
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".