Munkedal

Hett möte om hotet mot Valbo-Ryrs kyrka

Kyrkopolitiker och församlingsbor i Valbo-Ryr drabbade samman igår kväll i församlingshemmet i Foss i Munkedal, när pastoratsledningen kallat till möte om kyrkans ekonomi och rivningshotet mot Valbo-Ryrs kyrka.

Det var två timmar av heta känslor och ömsesidig misstro. Kan kyrkan öppnas igen, eller måste den rivas?

Närmare etthundra personer var på plats på mötet - merparten av dem Valbo-Ryrbor som gemensamt bussats dit. De gick hårt åt pastoratets kyrkokamrer och fastighetsansvarige, när han gav bilden av kyrkans nedåtgående ekonomiska spiral. Valbo-Ryrborna ifrågasatte också sanningshalten i pastoratets material om kyrkans byggnadstekniska tillstånd. Valbo-Ryrs kyrka stängdes i september 2005, sedan det konstaterades rötskador och annat efter många decenniers eftersatt underhåll.

Laila Johansson i Valbo-Ryr, som var med på mötet säger till Sveriges Radio Väst att hon inte längre tror att det går att rädda kyrkan.

- Kyrkopolitikerna har redan bestämt sig, säger hon. Och påpekar att kyrkonämnden inte har en enda ledamot som är bosatt i Valbo-Ryr.

- Men blir det ett rivningsbeslut - då går vi mangrant ur Svenska kyrkan, säger Laila Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista