Västra Götaland

Värmland vill ingå i Västra Götaland

Det finns nu en bred majoritet hos värmlänningarna att gå samman med Västra Götalandsregionen.

Om värmlänningarna får som de vill bildas en region med 65 kommuner och drygt 1,8 miljoner invånare.

Ett efter ett har partierna i Värmland tagit ställning för Västra Götalandsregionen. Det har varit en lång resa i västlig riktning.

Socialdemokraterna förordade först alternativ öst, en svealandsregion, höll sedan båda dörrarna öppna för att i helgen bestämma sig för Västra Götaland. Och det beslutet kommer socialdemokraterna i landstinget att följa. Ulric Andersson är ordförande i landstingsstyrelsen

– Utifrån den diskussion vi haft i partiet ska vi nu ta en diskussion och en förhandling med Västra Götaland om förutsättningarna för en regionbildning och där är riktningen klar, säger Ulric Andersson, ordförande i landstingsstyrelsen.

Det finns nu en bred majoritet i landstingsfullmäktige för att Värmland ska ansöka om att gå samman med Västra Götaland, bara vänsterpartiet är emot. Moderaterna vill helst inte ha några storregioner, men säger hellre väst än öst.

Övriga partier har satt ner foten i Västra Götaland. Otydlighet om hur en svealandsregion skulle se ut är en förklaring. Om fördelarna med det västliga alternativet säger Ulric Andersson:

– Det är en region som är en realitet. Det är förstås en fördel. Sedan finns det kopplingar både när det gäller näringsliv och annat. Men jag tillhör ju den skaran som tycker att det finns många fördelar i bägge riktningarna och att man inte definitivt avfärdar en svealandsregion.

Ulric Andersson garderar alltså med öst. Och frågan är: Kommer Värmland att få ja på sitt frieri till Västra Götaland?

– Vi har i alla fall haft en positiv dialog så här långt, men däremot har ju Västra Götaland hela tiden markerat att dom i nuläget inte tänker ansöka om en gemensam region med vare sig Halland eller Värmland förrän dom har sitt nuvarande försöksprojekt permanentat, säger Ulric Andersson.

I sista hand är det regeringen som avgör frågan.

Bosse Adriansson
0522-670055
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista