Lysekil

Pensionärer hotar med ockupation

Om datortomografen flyttas från Lysekils sjukhus till Uddevalla sjukhus tänker Lysekils pensionärer återigen ställa sig på barrikaderna och ockupera sjukhuset.

Det besket gav Aktionsgruppen för Lysekils sjukhus på en presskonferens i dag.

Tre gånger tidigare har aktionsgruppen för Lysekils sjukhus ockuperat sjukhuset för att försöka rädda kvar verksamheten.

Första gången var 1990 då ca 200 pensionärer satte sig emot en nerdragning. Nu vill sjukhusdirektör Sten Axelsson flytta sjukhusets skiktröntgen för den används för lite. I stället kan den ge större beläggning på Uddevalla sjukhus. Men att den används för lite håller inte Karl-Olof Niklasson i Aktionsgruppen för Lysekils sjukhus med om:

– Den maskinen har gjort ett mycket bra jobb här ute. Var fjärde röntgenundersökning här i NU-sjukvården görs med denna maskin.

Uddevalla sjukhus datortomograf tar 128 bilder per varv. Om röntgenmaskinen flyttas till Uddevalla kommer den med största sannolikhet bli stående.

Sten Axelsson vill avlöva Lysekils sjukhus och att han säger att det är dålig beläggning är ren lögn, säger Karl-Olof Niklasson.

Sjukhusdirektör Sten Axelsson säger så här om Karl-Olof Niklassons påstående att han ljuger om datortomografens beläggning:

– Det är allvarligt att han påstår att jag ljuger. Vad jag vet finns det inget annat sjukhus i Sverige som har den här typen av enhet. Då kan man fråga sig vad det är för speciellt med Lysekils sjukhus som skulle göra att det här tillför något extra, Sten Axelsson.

Sten Axelsson säger till SR Radio Väst att han tänker flytta datortomografen så fort som möjligt från Lysekil:

– Nu när beslutet är fattat ska jag flytta datortomografen så fort som möjligt, säger Sten Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista