Stress och lågt i tak för statsanställda

Stress, sömnproblem, våld och hot om våld är vardag för många statligt anställda i Västra Götalands län.

Det är också lågt i tak på statliga arbetsplatser enligt facket och en tredjedel av de statsanställda i länet har drabbats av repressalier då de kritiserat arbetsledningen.

Det visar en SCB-undersökning av arbetsmiljön som Fackförbundet ST har beställt.

Undersökningen visar också att nästan en tredjedel av de statligt anställda i Västra Götalands län är upprörda över att de på grund av resursbrist inte kan klara det uppdrag myndigheten har fått av riksdag och regering.

– Det som är allvarligast är det som kom redan 1999 i den första rapporten om den tystnad som finns på arbetsplatserna. Det skapar ju inga förutsättningar att lösa andra arbetsmiljöproblem. Det måste finnas en dialog och ett tillåtande klimat, säger Tobias Bjerström, som arbetar på Ljungbackens behandlingshem i Uddevalla och är styrelseledamot i ST.

Högre tempo och hårdare krav är en förklaring till tystnaden, tror Tobias Bjerström.

– Då har man kanske inte ork att prata eftersom situationen är pressad. Många vågar inte heller påpeka brister i verksamheten av rädsla för konsekvenser som kan hamna i lönesättning eller framtida karriärsmöjligheter.

Tystnaden får också konsekvenser för medborgarna eftersom den påverkar kvaliteten, tror ST.

”Regeringen måste ge statliga verksamheter förutsättningar att klara sina uppdrag, annars är rättssäkerhet och demokrati i fara”, säger ST.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista