Politik

Stadsbegrepp blir riksdagsfråga

Det finns 290 kommuner i Sverige, men 13 av dem kallar sig stad. Det har de inget stöd för i kommunallagen. Nu har begreppsförvirringen blivit en riksdagsfråga.

– Det hade varit bra om man på något sätt kunde föra in begreppet stad i lagen, säger Ingemar Vänerlöv, kristdemokrat från Vänersborg, som skrivit en av flera riksdagsmotioner i ämnet.

Det fanns som mest 133 städer i Sverige, orter med stadsrättigheter. 1971 försvann begreppet stad och ersattes av kommun och i några fall blev två eller flera städer en kommun.

Men av landets 290 kommuner är det 13 som officiellt kallar sig stad. Stockholm, Göteborg och Trollhättan är tre av dem. Det har de ingen juridisk grund för.

Ingemar Vänerlöv vill inte stoppa begreppet stad, han vill legalisera det och hänvisar till finsk lag där det heter: Kommunen kan använda benämningen stad när den anser sig uppfylla de krav som ställs på ett stadssamhälle.

Vänerlöv menar att det inte bara behöver omfatta dem som tidigare hade stadsrättigheter.

– Jag tänker mig till exempel Mellerud som tidigare var köping och där man fortfarande pratar om köpingen. Det är så många invånare där att dom också skulle kunna kalla sig stad. Melleruds stad låter väl häftigt. Då blir det mer än en stad i Dalsland om Åmål skulle välja att kalla sig stad, säger Ingemar Vänerlöv.

Med hans förslag blir det med kommunallagens stöd fritt fram att använda beteckningen kommun eller stad.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".