Uddevalla

Försvunnen åtalad för ekobrott

Daniel Olsson från Uddevalla - den man som försvunnit och som polisen misstänker har blivit mördad - står åtalad vid Göteborgs tingsrätt för grov ekonomisk brottslighet.

Daniel Olsson, också känd som Daniel Smith, är inblandad i ett stort ekobrottsmål vid Göteborgs tingsrätt. Åtalet väcktes i augusti i år och rör grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott alternativit medhjälp till grovt skattebrott.

Olsson har från 2003 till 2006 drivit åtta olika företag inom byggbranschen; företagen har drivits parallellt och de flesta gick i konkurs 2005.

Det är Olsson och en annan 31-åring från Uddevalla som företrätt företagen och till sin hjälp har de haft de andra elva åtalade; till exempel har de varit styrelseledamöter för företagen. Sex av de 13 kommer från vårt område - Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Åmål; de övriga är bosatta i Göteborg, Lidköping och Rönninge.

De 13 åtalade har enligt åtalet satt grov ekonomisk brottslighet i system. De har medvetet undvikit att bokföra affärshändelser och de har också betalat in alldeles för lite moms och arbetsgivaravgifter. Olsson och den andra 31-åringen har uppmanat styrelseledamöter att flytta pengar från bolagen till privata konton, menar åklagaren.

Brotten anses grova eftersom det rör sig om stora summor pengar och att de åtalade satt brottsligheten i system. Åklagaren yrkar också att elva av de 13 inblandade meddelas näringsförbud, eftersom de åsidosatt sina ålägganden som företagare.

Göteborgs tingsrätt beräknar att det blir rättegång tidigast i september nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista