Monteringen 9-3 och 9-5. Foto: SAAB
Trollhättan

Ett skift bort - facket överkörda

Uppdaterad 12:05
Nu är det klart att Saab Automobile går från två skift till ett i sin biltillverkning från den 8 december. Men facket känner sig överkörda av beslutet.
– Vi är irriterade på Saabs handlande, säger Paul Åkerlund, klubbordförande i IF Metallfacket.

Diskussionerna mellan företag och fack har pågått en tid men på torsdagen kom plötsligt beskedet att frågan var slutdiskuterad.

– Att det har blivit ett skift har vi varit inställda på. Men sättet det sker på är vi irriterade på, det är nonchalant att ge besked om skiftet innan förhandlingarna har avslutats, säger Paul Åkerlund.

Men Erich Geers, Saabs informationschef försvarar beslutet. Att kunna ge underleverantörerna information var en anledning till att beslutet togs, men också kostnadsfrågan vägde tungt; kostnaderna måste ner efter att efterfrågan minskat kraftigt.

– Man måste få ner kostnaderna, säger Eric Geers.

Men argumenten biter inte på facket. De tycker ledningsgruppen agerat nonchalant.

– När företaget befinner sig i en pressad situation, vilket vi har full förståelse för att det gör, så spelar det ingen större roll hur väl och ve är för ett antal tusen metallare, säger Paul Åkerlund.

Men fackets reaktion får stå för dem, säger informationschefen Erich Geers:

– Det står de själva för. Vi kommer fortsätta diskussionen med facket.

För flertalet anställda i Trollhättan betyder enskifte att man tappar cirka 2 500 kronor i månaden i ersättning och man hade hoppats på kompensation. Så blir det nu inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista