Uddevalla

Bröder i tvist med Lutherhjälpen

Två bröder i 80-årsåldern från Uddevalla ligger i tvist med Lutherhjälpen och det handlar om stora pengar.

Tvisten uppkom när en tredje broder avled för en tid sen. Han hade testamenterat allt han hade till Lutherhjälpen.

De tre äldre bröderna bodde i samma hus sedan 50-talet - och när nu den avlidne hade testamenterat alla ägodelar till Lutherhjälpen, så gällde det även hans tredjedel av huset, där de båda kvarvarande ännu bor. Och organisationen har alltså rätt till den tredjedelen i deras hus, 483 000 kr.

Det här hävdar de två bröderna är fel, en av dem har Kyrkans Tidning intervjuat. Och han säger att det hela måste bero på ett missförstånd - det som den avlidne brodern menade att ge till Lutherhjälpen var banktillgångarna, inte huset. Det kan inte vara normalt av en broder att sätta sina två andra bröder i skuld, säger han.

Nu har de två bröderna gett Lutherhjälpen över 250 000 kronor och tycker att organisationen ska efterskänka resten.

Men så blir det inte - Lena Malmqvist som är redovisningschef på Lutherhjälpen, säger till Kyrkans Tidning att organisationen har skyldighet att följa testamentet, och inte får göra omtolkningar. Och dessutom är det inte tal om att kräva in pengarna förrän huset säljs eller de båda andra bröderna gått bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".