Vård och omsorg

NÄL kan få barnakut

En speciell barnakut på NÄL i Trollhättan skulle ge snabbare väg till specialistvård för barn.
Frågan om att flytta barnakutvården till barnkliniken ska nu utredas.

Per Lundgren, som är chef för barnkliniken, är den som utreder frågan.

– Fördelen är att det sker i en i förväg uppbyggd barnvänlig miljö, säger han.

Och att kunna vänta i en miljö som funkar för både barn och vuxna ser Ann Kerstin Mark i Uddevalla som en av fördelarna med en akut bara för barn.

– Att det kanske finns något att göra, inte bara bänkar och kala väggar, utan något roligt att pyssla med för barnens skull, säger hon.

Att flytta barnen från den vanliga akutmottagningen till barnkliniken är ett sätt att utnyttja lokaler och personal på ett bättre sätt när akutverksamheten samlas på NÄL där det annars skulle kunna bli väldigt långa väntetider.

Och en av vinsterna med en egen akutmottagning för barn är att de får träffa en barnläkare på en gång som kan slussa vidare till specialister när det behövs.

– Det finns en fysisk närhet till våra barnavdelningar; de ligger precis intill, säger Per Lundgren.

Linda Blomberg tycker att det verkar bra med en barnakut - en gång sökte hon akut vård för sin dotter när hon var väldigt täppt:

– Det blev fel, det blev en andningsmask för vuxna först. Det kan ju vara bra att det blir mer specialiserad vård, säger Linda Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista