Kommunals strejk är över

Kommunals strejk är slut. Igår eftermiddag blev ett avtal klart, som ger 5 procents löneökning till dem som arbetar inom vård och omsorg och minst 2,6% till övriga grupper. Kommunalfacket har också beslutat ge strejkersättning på 100% av lönen istället för 80% till alla dem som varit uttagna i strejken.
Kommunals strategi var från början att flytta strejken från kommun till kommun. När den bröt ut den 23 april påverkades sophanteringen och parkeringsövervakningen i alla kommuner. Den 5 maj slog den till mot barnomsorgen i Trollhättan. Förskolavdelningar stängdes, och lotten fick avgöra vilka dagar barnen fick komma till dagis under en vecka. Den 12 maj slog strejken till på bred front i Vänersborg, Uddevalla och Åmål -och nu handlade det om två veckor. Då hade strejken också nått sjukhuset NÄL, två medicinavdelningar berördes. I måndags drogs ytterligare sju kommuner i vårt område in -utan tidsgräns. Men i går var det alltså över. Kommunal nådde inte de 5,5 procent som fighetn gällde, men nådde nästan dit för de stora grupperna inom vård och omsorg, och man fick också upp lägstalönerna. Men Kommunal fick vika från sin linje om lika mycket åt alla medlemmar. Så om det går att tala om vinnare så är det inte bara vårdens och omsorgens personal- utan på sikt också arbetsgivarna. För det finns en bred insikt i samhället att lönerna måste upp om rekryteringen av personal skall klara i framtiden. I det avseendet var det inte bara Kommunal som vann första ronden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".