Ljungskilespelarna fick se sig slagna stort. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Sport

LSK utrullat av Halmstad

Ljungskile SK hade hemma på Starke Arvid Arena koll på brassen Anselmo i exakt en halvtimma. Sedan gjorde den kvicke Halmstad-anfallaren matchens första mål och LSK fick det då riktigt jobbigt. Den andra halvleken dominerade gästerna totalt och rullade med ett högt tempo ut Ljungskile. Slutresultatet skrevs till 0-3.

Ljungskile kom till start med Daryl Smylie, Niklas Lövgren och David Leinar på bänken och på papperet såg de svagare ut än vanligt. Dock är det inte ovanligt att tränare David Wilson – som idag satt av sin sista avstängning på läktaren – kastar om ordentligt i startelvorna för att pricka in de mest formstarka. Det lyckades han inte med idag då flera av spelarna inte kom upp i normal nivå.

Ljungskile började annars som vanligt starkt i defensiven och gjorde det svårt för Halmstad att skapa chanser. Samtidigt heder åt gästerna som följde tränare Janne Anderssons order till punkt och pricka: ”ha tålamod och spela vårt eget spel”. Trots att det i den första halvleken fungerade trögt och många passningar slarvades bort så var det just Anselmos 0-1 i den 30:e minuten som skapade arbetsro.

Halmstad kunde efter ledningsmålet kontrollera matchen allt mer och i den andra halvleken höjde de så småningom tempot ytterligare. Det gjorde också LSK som efter den offensivt usla första halvleken började skapa chanser. Först och främst genom Jörgen Wålemark som helt omarkerad nickade bollen rakt i Magnus Bahnes famn. Där borde Wålemark gjort sitt första allsvenska mål för LSK och det hade i så fall betytt en kvittering.

I paus byttes Daryl Smylie in i stället för en för dagen osynlig Martin Smedberg-Dalence och nordirländaren hade LSK:s andra farliga chans då han satte pannan till på ett bra inlägg från Rickard Jansson. Men bollen träffade insidan av stolpen och studsade via Bahne ut till en resultatlös hörna.

I stället var det Halmstad, som bara blev bättre och bättre ju längre matchen led, som gjorde 0-2. Återigen genom Anselmo som gjorde sitt fjortonde mål och som nu bara är ett mål efter Kalmars Patrik Ingelsten i skytteligan. Målet föranleddes av en jättetabbe av LSK-backen Damir Vitas som hade gott om tid att rensa undan bollen. I stället lyckades en ettrig Michael Görlitz sno åt sig bollen mitt framför näsan på Vitas och servera Anselmo.

Emir Kujovic som i dagens match spelade släpande bakom Anselmo fanns på planen för att kriga och ge Halmstad mer tyngd framåt mot LSK:s försvarsmur. Det lyckades han sådär med. Vad han däremot lyckades väldigt bra med var då han vände bort Jansson och med vänstern placerade in 0-3 vid Colin Burns högra stolpe. Slutresultatet var fastställt och med andra halvlek i åtanke kändes det rättvist.

Halmstad hade ett betydligt högre tempo samtidigt som Ljungskile-spelarna inte alls kom upp i normal standard. Plus i Ljungskile till Etchu Tabe som än en gång visade att han är en fantastiskt duktig mittback. Även Smylie var en injektion då han kom in efter halvtidsvilan.

Närmast, redan på tisdag, väntar en oerhört viktig bortamatch för Ljungskile då de ställs mot jumbon IFK Norrköping. Viktiga poäng att försöka hämta på Idrottsparken då.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00
Sveriges Radio Väst P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista