Tummen ner för nytt strandskydd

Bara var femte svensk stödjer det förslag som ska göra det lättare att bygga på landets stränder. Det visar en opinionsundersökning som Naturskyddsföreningen beställt.

– Vi vågar påstå att miljöminster Andreas Carlgrens förslag är det allvarligaste slaget mot allemansrätten som lagts fram i modern tid. Strandskyddet riskerar i praktiken att försvinna i stora delar av landet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Naturskyddsföreningen lät opinionsinstitutet Synovate fråga drygt 1000 personer i slutet av maj vad de tycker om förslaget att göra det lättare att bygga innanför strandskyddsgränsen. Bara 17 procent tyckte att förslaget var bra eller mycket bra, 74 procent tyckte det var dåligt eller mycket dåligt.

– När vi nu kan visa att det går emot vad en stor majoritet av svenska folket anser så utgår jag från att förslaget görs om i grunden, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista