Färgelanda

Samhallanställda fick kommunjobb

Färgelanda är den första kommunen i Västra Götaland som erbjudit folk från Samhall anställning. Där har sex av dem som arbetade på Samhall i Färgelanda fått jobb inom äldreomsorgen.

När lokalerna i Björnhuset i Färgelanda behövdes till livsmedelsindustri, omplacerades de flesta av de 30 anställda till Samhall i Uddevalla, men de som har svårt att pendla fick i stället möjlighet att jobba inom äldreomsorgen.

En av dem som fått nytt jobb är Birgitta Johansson, nyanställd på demensboendet Lillågården i Färgelanda. Hon säger till Sveriges Radio Väst att hon trivs bra på det nya arbetet.

– Arbetskamraterna är hur bra som helst.

Birgitta Johanssons arbetsuppgifter är bland annat att hjälpa till med väckning, matning och läggning på boendet. Hon trivdes bra också på Samhall, men tycker om att det nya jobbet inte är så stillasittande.

– En får röra sig mer, förut fick jag sitta. Men jag trivdes väldigt gott på Samhall också.

Ulla Morsing är chef för Lillågårdens särskilda boende där Birgitta Johansson och en annan anställda från Samhall fått jobb. Hon tycker att de nyanställda är en resurs både för de gamla och för övrig personal.

– Alla vinner på detta, säger hon.

En annan av de sex, Solveig Ohlsson, är nyanställd på Håvestensgården och hon säger till Sveriges Radio Väst att hon stortrivs med att jobba med människor.

– Det är så roligt att jobba med de gamla, säger Solveig Ohlsson.

Tidigare hade hon gjort monteringsarbete för industrin i tjugo år på Samhall och inte vågat sig ut på öppna arbetsmarknaden.

Att flera fått jobb i kommunen tycker Pia Strömsholm, som är distriktschef på Samhall Fyrbodal, är glädjande, framför allt eftersom de får jobba kvar i hemkommunen.

– Det här är ett oerhört stort tillskott, att få göra arbetsuppgifter den verksamhet man klara av, säger Pia Strömsholm.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".