Trollhättan

"Fritidsgård viktig för integration"

På måndagen besökte miljöpartisten och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan Kronogården i Trollhättan. Han ville sätta fokus på integrationsfrågan och besökte bland annat fritidsgården som han tror kan spela en viktig roll.

Kontakten med samhället och etniska svenskar är viktigt, inte minst för ungdomar, menar riksdagsledamoten Mehmet Kaplan.

Men i en del fall kan skolan och fritidsgården vara de enda kontakterna som barn, ungdomarna och deras familjer har med samhället.

– Utöver det så kanske inte en familj ha någon annan kontakt med majoritetssamhället, säger Mehmet Kaplan.

Att få ungdomar att träffas är en viktig uppgift. Det anser Ulf Svernhammar som är chef över fritidsgårdarna i Trollhättan.

I nuläget är det svårt att få ungdomar från andra stadsdelar att besöka Kronogården.

– Tyvärr får de här socialt tunga stadsdelarna oförtjänt rykte. Andra ungdomar bygger upp en bild av att det är så farligt att komma till exempelvis Kronogården och vara med på en fotbollsturnering. Där måste alla hjälpa till och ge en relevant bild.

Och miljöpartisten Mehmet Kaplan håller med.

– Tidigare har man pratat nästan om assimilation, att de nya svenskarna ska bli som gammalsvenskarna. Men jag tror att integration handlar om att båda hållen ska skapa något nytt tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".