Myndigheterna binds samman. Foto: Charlotte Andersson/SR.
Åmål

Myndigheter flyttar ihop

På måndagen invigdes Sveriges första gemensamma servicekontor där både staten och kommunen har sina verksamheter, och det i Åmål.

Åmål är först i landet med att riva barriärerna mellan olika myndigheter. Både statliga och kommunala myndigheter går det numera att hitta i en lokal på Torggatan i Åmål.

– Det är det första riktiga exemplet på hur statliga myndigheter - som Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen - kan samverka med kommunala myndigheter, säger statsekretare Dan Ericsson som invigde samarbetet och kontaktcentret på måndagen.

Att göra det enklare för både medborgare och företag är syftet med samarbetet.

– Man ska hitta en kontaktpunkt där man kan få den hjälp man behöver, säger Dan Ericsson.

I Åmål har kontaktcentret nu varit öppet i en månad. Och Yvonne Andersson, som är handläggare vid Försäkringskassan Dalsland, tycker det är positivt att Försäkringskassan nu har öppet fem dagar i veckan, istället för tre som det var tidigare.

– Det måste ju vara en jättebra service till allmänheten, säger hon.

Åmål är först ut, med snart kommer ett 80-tal kontaktcenter öppnas runt om i landet. Och förhoppningen är att det ska bli ännu fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista