Munkedal

Valbo-Ryrsborna ger inte upp

I sista stund inför rivningsbeslutet agerar nu på nytt församlingsborna i Valbo-Ryr för att rädda sin kyrka.

I kväll sammanträder hela kyrkonämnden i Foss-Sörbygdens pastorat i Munkedal, för att besluta om framtiden för den sedan tre år stängda och rivningshotade kyrkan i Valbo-Ryr. Nämndens arbetsutskott har tidigare sagt ja till rivning.

I en skrivelse till kyrkonämndens möte i kväll föreslår Valbo-Ryrsbornas kommitté för kyrkans bevarande en rad konkreta åtgärder för att kunna rädda kyrkan.

De föreslagna åtgärderna är till exempel insamlingar till kyrkans renovering, att söka bidrag från olika fonder, färre gudstjänster vintertid för att minska uppvärmningskostnader.

Dessutom vill boende i Valbo-Ryr skänka material och arbetskraft för kyrkans renovering. De erbjuder sig också att själva ta över större ansvar för kyrkans verksamhet.

Kurth-Åke Karlsson i församlingsbornas kommitté för bevarande av Valbo-Ryrs kyrka säger till Sveriges Radio Väst att allt positivt gensvar för kyrkan från många håll tänder hopp om att kyrkopolitikerna ska besluta att renovera kyrkan och ta den i bruk igen.

I början av september beviljade Göteborgs stift 3,6 miljoner kronor i bidrag till renovering av Valbo-Ryrs kyrka.

Jan Gustafsson
0522 - 67 00 00
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista