Hugo Nilsson stänger macken efter 47 år. Foto: Thomas Graf/SR Väst
Munkedal

Bokenäsets sista mack stängs

Efter 47 år stängs nu den sista macken på Bokenäset, då ägaren Norsk Hydro har sagt upp avtalen.

I dag är sista dagen man kunde tanka på bensinmacken på Berghogen utanför Uddevalla. Efter 47 år lägger nu den 81-årige bensinmacksföreståndaren, Hugo Nilsson, ner den sista macken på Bokenäset, eftersom ägaren Norsk Hydro har sagt upp avtalen.

Det var den 1 oktober 1961 som bensinmacken på Berghogen slog upp sina portar för allmänheten för första gången. Då gick macken under svenska BP, i dag är det Norsk Hydro som är leverantör av bensin.

Det som gör att macken nu måste stänga efter 47 år enligt Hugo Nilsson, är att den nya gaslagen kräver att bensinmackarna ska erbjuda flera sorters bränsle.

Men att bygga ut Berghogens mack skulle innebära en miljoninvestering som inte skulle vara lönsam. Därför har Norsk Hydro sagt upp avtalen med Hugo Nilsson.

– Jag tycker det är fel och sorgligt för glesbygden att min mack måste stänga. Nu måste folk ta sig flera kilometer längre in mot Uddevalla för att tanka.

– Det borde vara så att på en sån här liten ort så skulle det kunna ordnas så att bara en mack behövde byggas om med gas och andra bränslen. Fortsätter det så här måste de små mackarna i landet, liksom min, stänga, säger Hugo Nilsson.

För att tacka alla som tankat på macken under 47 års tid var bensinpriset i dag sänkt med en krona, vilket både gladde och bedrövade bensinmackens kunder.

– Det är förmånligt med lågt bensinpris men att macken här ska stänga, det tycker jag inte om, säger Karl-Oskar Karlsson, en av dagens bensinkunder.

Men att Norsk Hydro slutar att leverera bensin i morgon innebär kanske inte att det slutar komma bensin ur tappen på Berghogen.

– Jag har fört samtal med en person som kanske vill ta över, men att ta över innebär ett stort ansvar, så vi får se hur det blir, säger den snart före detta bensinmacksföreståndaren Hugo Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".