Vänersborg

Föräldrar frias av hovrätten

Hovrätten för Västra Sverige frikände på onsdagen de båda föräldrar i Vänersborg som åtalats för grov misshandel av sin några månader gamla dotter. Detta trots att bebisen skadats svårt genom skakvåld, som endast föräldrarna kunnat utföra.

Det handlar om det mycket uppmärksammade fallet förra hösten, med ett spädbarn, fött i maj 2007, som livlöst fördes till akuten på sjukhuset NÄL av föräldrarna i september i fjol. Endast en operation kunde rädda flickans liv.

Rättsläkares undersökningar visade att bebisen utsatts för mycket omfattande skakvåld, så att hennes huvud kastats fram och tillbaka vid upprepade tillfällen.

Flickan fick livshotande blödningar i hjärnan och har fått beständiga men. Hon omhändertogs av socialtjänsten och placerades i fosterfamilj.

Flickans föräldrar, båda 23 år, åtalades för grov misshandel. Båda förnekade brott, men anklagade under rättegången motparten för att ha skakat dottern.

Vänersborgs tingsrätt friade i en dom i januari i år båda föräldrarna. Enligt domen kan dotterns skador inte ha tillfogats henne av någon annan än föräldrarna, men det gick inte, mot deras nekande, att bevisa vem av dem eller om båda är skyldiga.

Tingsrättens dom överklagades av åklagaren, som ville ha föräldrarna dömda till minst tre års fängelse för grov misshandel.

Också hovrätten friar föräldrarna. Det går inte att fastställa vem av föräldrarna eller om båda, uppsåtligen eller av oaktsamhet, orsakat dotterns skador.

Domen var inte enig. Hovrättens båda lekmannadomare, nämndemännen, hade skiljaktig mening och ville döma föräldrarna för grovt vållande av kroppsskada till etthundra dagsböter.

Text: Jan Gustafsson
Epost:
jan.gustafsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".