Göran Persson och Preemraffs ägare Mohammed Al Amoudi inviger den nya anläggningen 2006. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Lysekil

Preemraff bygger ut

Uppdaterad 9:18
Preemraff i Lysekil får bygga ut raffinaderiet för tio miljarder kronor. Miljööverdomstolen ger klartecken för utbyggnaden som kommer att bli en av de största industrisatsningarna i Sverige på flera år.

Satsningen beräknas ge minst 1 000 jobb under utbyggnadsskedet och omkring 60 arbeten på Preemraff när utbyggnaden är klar.

Miljööverdomstolen förklarar att den ansökta verksamheten är tillåtlig i enlighet med vad Preem Petroleum Aktiebolag angett i ansökningshandlingarna.

Över 20 personer, bosatta i närheten av raffinaderiet, hade tillsammans med Naturskyddsföreningen överklagat miljödomstolens beslut att tillåta utbyggnaden. De lyckades stoppa de pågående förberedelserna i ett halvår.

Inge Löfgren på Naturskyddsföreningen i Lysekil, är besviken över miljööverdomstolen beslut. Han säger att människor tvingats flytta från området på grund av lukten från raffinaderiet.

– Det är olägenheter som är ganska omfattande, säger Inge Löfgren.

Men om de kommer gå vidare och överklaga till Högsta domstolen har de inte tagit ställning till ännu, enligt Inge Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista