Bengtfors

Föräldrar får tycka om skolförslag

Beslutet om eleverna i årskurs sex ska flyttas till högstadiet i Bengtsfors och om skolorna i Skåpafors och Billingsfors ska läggas ner, skjuts upp. Kommunfullmäktige i Bengtsfors bestämde på onsdagskvällens möte att frågorna ska diskuteras ytterligare, bland annat med berörda föräldrar.

Socialdemokraten Per Eriksson, som vid samma möte valdes till ny ordförande för kommunstyrelsen, förklarar varför skolförslaget nu skjuts på framtiden.

– Man bildar föräldraföreningar som inte funnits tidigare och det finns ett starkt önskemål om att få vara med och påverka sina barns framtida utbildning, då kände fullmäktige att vi får ta ett omtag, säger Per Eriksson.

Flera politiker fick hotfulla brev tidigare i veckan, med innebörden att de gjorde bäst i att inte lägga ner skolor eller flytta elever. Men breven påverkade inte det beslut som fattades på onsdagskvällen, menar Per Eriksson.

– Den här diskussionen om att komma till ett annat förslag den hade börjat långt tidigare innan det här hotbrevet kom, säger han.

Med på mötet fanns också föräldrar som engagerat sig mot skolförslaget. En av dem, Per Larsson, tycker att fullmäktige fattat rätt beslut.

– Det var det förnuftigaste som kunnat bli. Jag tror att man kommer ta ett helt omtag och titta på hur man kan lägga upp organisationen istället.

Fullmäktige beslutade att skolfrågan ska återremiteras, bland annat till föräldrarna. Och Per Larsson hoppas att utbildningsnämnden nu tar kontakt med respektive föräldraförening.

– För nära samtal i en förstående ton, så att vi gemensamt kan komma med förslag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista