Mattssonföretagen tror på vindkraftsbranschen. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Uddevalla

Företag vill satsa på vindkraftverk

Mattssonföretagen är på väg in i vindkraftsbranschen. Om allt går enligt planerna skulle det inom en ganska snar framtid kunna bli tillverkning av vindkraftverk i Uddevalla.

Stefan Mattsson, styrelseordförande i Mattssongruppen, säger till Sveriges Radio Väst att vindkraft skulle passa mycket bra in i verksamheten och han tror att tiden är mogen nu för en svenska tillverkning av vindkraftverk.

EU har också tagit ett inriktningsbeslut på en massiv utbyggnad av vindkraften, och det finns många långt gångna planer på en stor utbyggnad i Sverige, så marknaden finns.

Mattssonföretagen gör redan idag mindre detaljer till vindkraftsindustrin och i västsverige jobbar idag totalt cirka 2 000 personer i företag som är underleverantörer till vindkraftsindustrin.

Men det finns stor en potential och om 10 år kanske 11 000 jobbar med vindkraftstillverkning här i regionen. Det säger Anders Carlberg på Västra Götalandsregionen som studerat förutsättningarna för en utbyggnad.

Energimyndigheten tror också på en västsvensk satsning och har gett två miljoner till ett projekt som ska sammanföra olika företag som vill vara med, och Mattssonföretagen är alltså ett av dessa.

Text: Jörgen Winkler
Epost: jorgen.winkler@sr.se
Telefon: 0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista