1 av 2
Wålemark firar sitt första LSK-mål i allsvenskan. Foto: Brita Nordholm / SCANPIX.
2 av 2
Wålemarks jätteläge i slutet. Foto: Brita Nordholm / SCANPIX.
Sport

Känslofyllt i Norrköping IFK Norrköping - LSK 1-1 (1-0)

Mycket stod på spel när Ljungskile SK reste till Östergötland för ett bottenmöte med IFK Norrköping i fotbollsallsvenskan. Matchen slutade 1-1 sedan Jörgen Wålemark kvitterat för LSK sent i den andra halvleken och det var veteranens första mål för säsongen.

– Det var skönt att få spräcka den nollan, säger 36-åringen som nu gjort mål i samtliga serier från division fem upp till allsvenskan för sin moderklubb.

David Wilson valde att flytta ut Martin Smedberg-Dalence och Jörgen Wålemark från startelvan (jmfr matchen mot Halmstad) och tvingades utöver det till två ytterligare sena ändringar. Både Markus Senften och Daniel Åkervall lämnade negativa besked på grund av skador efter uppvärmningen på Idrottsparken och båda fick då placeras på läktaren.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

C. Burns
E. Phiri R. Jansson E. Tabe D. Leinar R. Johansson (ut 46)
A. Kitic A. Augustsson D. Smylie (ut 80)
C. Zarkovic (ut 88) N. Löfgren

På bänken: A. Samuelsson, J. Wålemark (in 46), P. Kondaponi (in 88), M. Smedberg-Dalence (in 80), P. Hiir-Salakka.

Första halvlek: Matchen beskrevs som en cupmatch på förhand (vinnaren tar allt) och spelarna gjorde inte publiken besviken inledningsvis. Det var i och för sig ingen välspelad inledning på den ganska tunga planen men aggressiviteten var hög och båda lagen försökte pressa varandra.

Norrköping drabbades av en tidig jobspost när Kevin Amuneke visades ut efter 20 minuter. Amuneke fick först ett gult kort för hands sedan ytterligare ett kort senare till följd av en eftersläng på Etchu Tabe.

LSK hade svårt att profitera på det numerära överläget och Norrköping förde spelet under den första halvtimman. I den 28 minuten kom också ledningsmålet sedan bollen gått via Colin Burns ribba efter hörna och nickats in i mål på returen av Russell Mwafulirwa.

Ett gyllene kvitteringsläge uppenbarades för LSK när Niklas Löfgren föll i straffområdet i den 38:e minuten men David Leinars straff förnekades ett mål av Nuredin Bakiu i IFK-målet som chansade rätt och räddade.

Andra halvlek: Till den andra halvleken hade David Wilson satt in Jörgen Wålemark (Robert Johansson ut) och beordrat en 4-3-3-uppställning, vilken gav utdelning direkt. Ljungskile kunde med det flytta fram positionerna och pressen från gästerna var understundom ganska bastant.

Niklas Löfgren borde gjort mål på ett friläge (skott över) och Daryl Smylie hade också ett bra läge men det ville sig inte för LSK...

... förrän i den 76 minuten då Löfgren tog sig fram på högerkanten, kom in i straffområdet och spelade snett bakåt till Cedomir Zarkovic. Zarkovic borde gjort mål men Bakiu räddade och returen kom rakt ut till Jörgen Wålemark som slog in bollen i mål. En IFK-försvarare rensade undan och hemmalaget protesterade mot att målet tilldömts LSK men den assisterande domaren var säker på att bollen passerat mållinjen.

Målet tvingade IFK att flytta fram och de avslutande tio minuterna blev en explosion i Hawaii-fotboll där LSK fick mängder av chanser framåt. Niklas Löfgren kom fri men föll, Jörgen Wålemark fick öppet mål men väntade för länge och Pascal Kondaponi borde ha spelat i ett tre mot ett-läge men valde att gå själv och chansen gick om intet.

Å andra sidan blev IFK Norrköping bestulet på en straff i slutet när bollen studsade upp på David Leinars hand i straffområdet. Martin Hansson friade och när slutsignalen gick fick han och hans assistenter lämna planen till vilda burop och med säkerhetsvakter kring sig.

Sammanfattning: Detta var något så ovanligt som en dålig match med högt underhållningsvärde. Massor hände under de 90 minuterna och det blev precis så känslomässigt som man kunde förvänta sig.

En poäng var i slutändan nästintill värdelöst för Norrköping. För LSK var det helt okej.

IFK Norrköping - LSK 1-1 (1-0)
Mål IFK: Russell Mwafulirwa  (28)
Mål LSK: Jörgen Wålemark (76)
Varningar IFK: Mikael Roth, Kevin Amuneke
Varningar LSK: Richard Jansson, Cedomir Zarkovic
Utvisning IFK: Kevin Amuneke (20)
Domare: Martin Hansson
Arena: Idrottsparken
Publik: 4301

! Utropstecknet: Wålemarks historiska bedrift!

? Frågetecknet: Hur kunde han missa läget i slutet? Det tog nog dessvärre bort en del av glädjen från det första målet.

Wilson sa: ”Andra halvleken var jättebra. Vi är jättenöjda med att vi inte förlorar och vi håller avståndet till Sundsvall och Norrköping.”

Efter kvitteringen kunde ni kontra och skapa ett antal glasklara chanser. Känns det lite surt att ni inte får med er tre poäng med tanke på det?

”Nej, man måste vara ödmjuk i allsvenskan och inte girig. Jag kommer inte att säga att vi borde ha vunnit för det gynnar oss inte.

Killarna jobbade stenhårt.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns
 3 (stabil, chanslös på målet)
Edwin Phiri 2 (höll sig kall i svåra lägen)
Richard Jansson 3 (vänsterback i andra, klarade det bra)
Etchu Tabe 2 (vårdar bollen allt bättre)
David Leinar 2 (straffmissare)
Robert Johansson 1 (utbytt i halvtid, kom inte fram)
Anders Augustsson 2 (nära att bli målskytt i andra)
Aleksandar Kitic 3 (bäst på mittfältet)
Daryl Smylie 2 (helt okej)
N. Löfgren 2 (snyggt förarbetet till målet men borde gjort ett själv)
C. Zarkovic 2 (blixtrade till men tröttnade också i andra)
--
Jörgen Wålemark 2 (borde gjort ett mål till)
(Martin Smedberg-Dalence och Pascal Kondaponi spelade för kort tid för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista