Hyresgästföreningen vill locka medlemmar att demonstrera på webben

Hyresgäster demonstrerar på nätet

Hyresgästerna demonstrerar mot marknadshyror -och tar på allvar steget in i it-världen.

Hyresgästföreningen kallar det för världens första internetdemonstration. Det blir ingen demonstration på gator och torg utan den genomförs genom att de som vill vara med anmäler sig på föreningens hemsida.

- Det är ett enklare sätt för människor att delta i ett demonstrationståg. När man skall ut och demonstrera fysiskt är det många hinder i vägen. Det kan vara vädret eller det kan vara krämpor, men här kan verkligen alla delta, säger Marie Dahlin från Vänersborg, som är ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.

Målet är 75 000 deltagare när det är dags för bokslut vid årsskiftet. Men med nuvarande takt är det långt dit, den pekar mot halva antalet. Uddevalla har i alla fall fått upp farten och ligger på fjärde plats i landet så här långt, efter de tre storstäderna.

- Jag tror att vi kommer att klara det när informationen har nått ut till alla. De som inte har tillgång till internet kan skriva på namnlistor och sedan hjälper vi dem att lägga in namnen, säger Marie Dahlin.

Uddevalla har i alla fall fått upp farten och ligger på fjärde plats i landet så här långt efter de tre storstäderna.

Demonstrationens budskap är nej till marknadshyror.

- Vi vill också värna hyresrätten i allmänhet som vi känner är en hotad boendeform, säger Marie Dahlin.

                                                             Bosse Adriansson
                                                                   0522 67 00 55
                                                          bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista