Så här kunde underhållningen se ut på ett ålderdomshem på 50-talet. Foto Gunnar Fröberg/Scanpix.
Trollhättan

Ny metod gav mer ro på äldreboende i Trollhättan

Den så kallade ”Genombrottsmetoden” har blivit en succé bland de gamla på Tallbacken i Trollhättan. Genombrottsmetoden har använts som projekt där i samarbete med två kommuner till.

Metoden går bland annat ut på att de gamla får bestämma mycket själva över aktiviteterna. På Tallbacken har de gamla till exempel bestämt att de mycket hellre vill se spänning än svartvita lustspel på film, Beck hellre än Åsa-Nisse.

Metoden är importerad från Boston, där en statistiker har skapat den, och det handlar om att ta små, små förbättringssteg, ibland så enkla så de blir geniala.

På Älvan i Trollhättan har man haft en kolossalt mycket mindre måltidsoro bara genom att stänga Tv-n, inte köra diskmaskinen. Allt ska gå att mäta och måltidsoron kan mätas med hur många som satt kvar vid bordet efter en viss tid.

Och det går att mäta hur mycket klagomål anhöriga har numera jämfört med tidigare.

Monika Karlsson, enhetschef inom äldrevården i Trollhättans kommun, säger till Sveriges Radio Väst att det blivit mycket lugnare och att klagomålen blivit färre sedan man införde metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista