Trafik

Förslag om dubbelspår

Ett nytt stort järnvägsbygge kan vara på gång: ett dubbelspår mellan Herrljunga och Uddevalla, den så kallade Älvsborgsbanan.

Riksdagsmotionen ska sätta press på politikerna i Lerum, som inte alls ligger utmed Älvsborgsbanan.

Banverket vill bredda västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm. Det handlar om fyra kilometer mellan Floda och Aspen, men Lerums kommun vill ha en annan sträckning och bromsar utbyggnaden.

Det är faktiskt en anledning till att tre socialdemokrater i en riksdagsmotion föreslår dubbelspår på Älvsborgsbanan mellan Herrljunga.

Det är viktigt att vi får bättre kommunikationer både till Stockholm och Göteborg och då måste vi se till helheten. Det är stor kapacitetsbrist på Västra stambanan in mot Göteborg med förseningar som följd, säger Jan-Olof Larsson från Kungshamn, en av motionärerna.

Det handlar om att lösa upp proppar i den västsvenska järnvägstrafiken med Göteborg som navet.

Dubbelspår mellan Herrljunga och Öxnered gör det möjligt att köra X2000 mellan Göteborg och Trollhättan och samtidigt gynnas hamnarna i Vargön, Uddevalla och Lysekil, menar motionärerna.

Motionen har också undertecknats av Jörgen Hellman, Lilla Edet, och Peter Jonsson, Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".