Dalslands framtid är att pendla

Dalsland måste bli större och dalslänningarna måste lära sig att pendla. Det är några av slutsatserna i en omvärldsanalys för Dalsland.
Hur ska ett landskap växa? Det är inte bara att flytta gräsnerna på en karta utan det gäller för dalslänningarna att se möjligheter utanför landskapsgränsen. Det konstaterar konsultföretaget Ingregia som under ett halvår har arbetat med kommunala omvärldsanalyser och även en sammanfattande dalslandsanalys. Allt med målet att det ska gå att leva och arbeta i Dalsland i framtiden. Dalslänningarna vill helst inte vill ha längre än 10 minuter till jobbet, men de måste lära sig att pendla till jobben. För att nå jobben i fyrstdasområdet är det redan bestämt att det ska direktbussar från Bengtsfors till Uddevalla fr o m i höst och från Ed till Vänersborg. Analytikerna konstaterar att landskapets näringsliv är låst vid bilindustrin ochh pappersindustrin. Ett sätt att ändra det öka uppfinningsförmågan hos dalslänningarna. Och då gäller det att umgås med många människor i ett nätverk mellan t ex universitet och högskolor. Och det sker. Redan nu har Göteborgs universitet flera utbildningar i Dalsland. Kanske är den negativa utveklingen med utflyttning och allt färre jobb kan brytas. Om Dalsland eller rättare sagt dalslänningarna sträcker ut gränserna från Karlstad till Göteborg. Charlotte Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".