Vänersborg

Klart för spel på Isstadion

Drygt en månad efter den omfattande branden på Isstadion i Vänersborg är det nu klart för spel på arenan igen.

På torsdagen tränar IFK Vänersborg för första gången denna säsong på Isstadion i Vänersborg. Och det sker endast en dryg månad efter läktarbranden och den oro som då fanns - om man skulle få is till premiären eller inte.

– Jag känner en mycket, mycket stor glädje, säger IFK Vänersborgs ordförande Stig Bertilsson.

Efter branden har IFK Vänersborg tillsammans med kommun och försäkringsbolag letat lösningar för hur man skulle ersätta den nedbrunna läktaren. Nu är lösningen klar.

Under nästa vecka kommer en ny mobil läktare sättas upp. Den är 80 meter lång och ska ha en kapacitet på 1 260 personer. Läktaren som brann ner rymde 2 400 åskådare.

Det innebär att Isstadion i Vänersborg säsongen 2008/2009 som mest kan ta in 2 960 personer, men det finns ingen oro att förlora publikintäkter.

– Det finns möjligheter att bygga till läktaren vid till exempel derbyt mot Gripen. Inga beslut är tagna utan vi får, tillsammans med kommun och försäkringsbolag, ta ställning efter hand, säger Bertilsson.

Jobbet med den nya läktaren görs av samma firma som monterar läktarna till SM-finalerna på Studenternas i Uppsala varje år. Den mobila läktaren i Vänersborg beräknas sättas upp på knappa sex timmar.

Mobila omklädningsrum, domarrum, allmänna toaletter och fem handikapplatser finns redan på plats och läktaren byggs på båda sidor om det.

Efter läktarbranden fanns också en oro över att rören som hjälper till att frysa isen skadats, och att man inte skulle få is till premiären mot Edsbyn den 12 november. Nu är även det löst då isen ligger klar för det första träningspasset på torsdagen.

– Känns jättebra! Sedan har vi haft hyfsad tur med vädret två nätter i rad. Det är ju vädret som bestämmer, men visst är det skönt att den är uppe, säger Peter Nilson, chef för Arena-Fritid.

Stig Bertilsson menar att hela händelsen har fått föreningen att växa.

– Vår organisation har ju satts på prov, kan man säga. Men föreningen har tagit sig igenom det här på ett bra sätt och vi har stärkts av att vi har klarat oss igenom den första delen av det här.

Det som är kvar att göra fram till premiären mot Edsbyn är att få upp nya reklamskyltar och specialbyggen för sponsorer.

– Vi för diskussioner med sponsorerna. Det blir ju ingen läktare med tak i år. Men sponsorerna är förstående och de har nog noterat att vi ansträngt oss för att hitta lösningar, säger Bertilsson.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".