Kraftiga hyreskrav inför nästa år

Allmännyttans krav inför förhandlingarna om nästa års hyror droppar nu in i en jämn takt. Hittills har ett 40-tal av de kommunala bostadsbolagen runtom i landet presenterat krav.

Trenden är tydlig: Bolagen vill ta ut rejäla hyreshöjningar, konstaterar Hyresgästföreningen.

Av bolagen i Sveriges Radio Västs område går Vänersborgsbostäder ut hårdast och kräver höjningar med 6,9 procent. Det skulle betyda att ett hushåll som idag betalar 5 200 kronor i månaden för en trerummare skulle få hyran höjd med 359 kronor i månaden.

– Ett tufft krav i dess tider, många hushåll har inte det utrymmet i sin budget, säger Håkan Fridolfsson, ombudsman i Hyresgästföreningen.

Mellerudsbostäder kräver också nästan 7 procents höjning, Strömstadsbygen och Bengtsforshus runt fem procent.

Som jämförelse kan nämnas att hyreshöjningarna i år stannade på i genomsnitt 2,3 procent. Bolagens krav innan förhandlingarna startade var då i snitt fyra procent. Det är betydligt tuffare krav den här gången.

– Det är ett långsiktigt åtagande att driva ett fastighetsbolag. Man måste kunna hantera tillfälligt besvärliga perioder utan att höja hyrorna. Om det etableras en högre hyresnivå kommer den inte ner igen när ekonomin vänder, säger Håkan Fridolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista