Vård och omsorg

Dyrare mat för äldre i Vänersborg

Det blir dyrare mat för pensonärerna i vården och omsorgen i Vänersborg. Kostnaden föreslås höjas med 10 procent från årsskiftet.

På onsdag skall frågan upp i kommunstyrelsen. Men om man skall döma av hur förslaget togs emot av socialnämnden kommer det att bli en höjning av matkostnaden med 10 procent.

I nämnden röstade nämligen 11 ledamöter från sex partier ja till förslaget. Bara två röstade nej, en moderat och en vänsterpartist.

Vänsterpartisten Lutz Rininsland skrev i sin reservation: ”Jag vänder mig mot att avgiften höjs för den grupp som behöver räkna sina slantar mer än någon annan”.

Höjda löner, högre livsmedelspriser och dyrare transporter är motiveringen till att de nu blir dyrare mat för pensionärerna i vården och omsorgen i Vänersborg. Höjningen var på gång redan förra året men nu tyder allt på att den drivs igenom den här gången.

Men alla pensionärer kommer inte att drabbas. Det beror på det som kallas förbehållsbelopp i socialtjänstlagen och som innebär att vårdtagarna skall ha en rimlig ekonomisk standard när avgifterna för boende, mat och hemtjänst är betalda.

Därför kommer det att bli ett nollsummespel för nästan hälften av vårdtagarna: Dyrare mat men lägre vårdavgift. Men i gruppen funktionshindrade blir det dyrare mat för 90 procent.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista