Osäker framtid för Volvo Aeros rymddivision

Inget tyder på att regeringen tänker anslå mer pengar till den svenska rymdindustrin. 130 arbettillfällen hotas på Volvo Aero i Trollhättan om inte rymdstyrelsen får mer pengar. Även om inga definitiva beslut är tagna är budskapet ändå tydligt staten har inte tänkt satsa på nya rymdprojekt. Det bekräftar Torvald Larsson enhetschef på statliga Rymdstyrelsen
Torvald Larsson enhetschef på Rymdstyrelsen säger till Radio Väst att de inte fått något gehör för att de behöver mer pengar för att kunna stödja utvecklingen av en ny bärraket som ska utvecklas efter Arianne där Volvo Aero deltagit under många år. Näringsdepartementet ställer sig kallsinnigt till Rymdstyrelsens problem att få pengarna att räcka till de olika rymdprogram som finns i Sverige.Det leder till att rymdstyrelsen inte kan utlova några svenska pengar till en ny bärraket i det Europeiska rymdsamarbetet, ESA. Torvald Larsson säger att det är svårt att välja bort projekt som redan är igång. Torgny Stenholm som är chef för rymdavddivisionen säger att det handlar om en tillfällig pengabrist i Rymdstyrelsens budget och ett uteblivet stöd till forskning och nya program kan bli spiken i kistan för Volvo Aeros rymddivision. Stenholm menar också att uteblivna pengar från staten innebär att Sverige offrar Volvo Aeros rymddivision och 30 års samlad kunskap Ett definitivt besked väntas från näringsdepartementet under juni. Den 11 juni kommer socialdemokraterna Gert-Inge Andersson, kommunalråd i Trollhättan, Britt Bohlin Socialdemokraternas gruppledare och Peter Jonsson socialdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan att uppvakta regeringen för att rädda Rymddivisionen på Volvo Aero.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".