Strömstadpolitiker vill ha fritidshusavgift

Egon Fransson, folkpartist i Strömstad, har försökt ta reda på av fritidshusen kostar kommunen. Nu föreslår han att kommunen inför en fast avgift på 3000 kronor för alla fritidshusägare i kommunen.
Egon Fransson, folkpartist, och partikollegan Anne-Lise Lindmark började i vintras med en motion för att få reda på om fritidshusen går ihop för kommunen, särskilt då de många delårsboende, alltså såna som bor allt längre andel av året i stugan. Det här har behandlats under våren av de kommunala kvarnarna och nu är svaret på väg till kommunledningen som tar upp det inom kort. Svaret går ut på att det där är ett alldeles för stort jobb med att räkna ut - inte lönt att ta reda på hur mycket av vägslitage, småbåtshamnar, hemtjänst och allt annat som fritidsfolket ställer till med. Men inför detta har Egon Fransson inte gett sig. Han har gjort en egen uträkning. Enligt honom betalar Strömstadborna nästan 1.800 i månaden via skatten till offentlig förvaltning, miljöförvaltning och omsorgsförvaltning och då borde fritidsboende också betala det här. Fast fritidshusboende går ju med lite förtjänst också, det inser Egon Fransson, så hans förslag är att Strömstad borde klämma dem på en lite mindre avgift, högst 3.000 kr per hushåll och år. Dock finns det en del olösta problem med detta inte minst att det inte finns nån lag om det. Lasse Wieslander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".