Motståndare förenas

Heliga och oheliga allianser. Kampanjerna inför folkomröstningen om EMU förenar politiska motståndare och splittrar poltiska vänner. Radio Väst har kartlagt kampanjorganisationerna. Vi börjar idag med ja-sidan.
Bakom ja-kampanjen står bland andra de fyra största partierna i riksdagen; socialdemokraterna, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna. Men inom både s och kd finns en organiserad motopinion. På ja-sidan finns också stiftelsen Sverige i Europa med. Den är partipolitiskt obunden men bakom stiftelsen står arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringliv. Men också facket finns med i ja till Euron-laget. Fackliga röster för Europa argumenterar på sin hemsida för ett vänster-ja. Organisationen bildades 1997 av Metall som det året tog ställning för ett ja till EMU. Två andra LO-förbund, Pappers och Industrifacket, bidrar med pengar. I styrelsen finns också personer från ytterligare LO-förbund men också från SACO och TC0, men dom företräder inte sina respektive fackliga organisationer. EMU-frågan följer inte den tradtionella politiska skalan om man ser hur kampanjmakarna formerar sig -även om det i debatten är vanligt med både höger- och vänsterargument. Men Annika Ljungsten, ombudsman för moderaterna i Bohuslän, tycker att t.ex. moderaternas och socialdemokraternas argument för ett ja inte skiljer sig så mycket åt. Bosse Adriansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".