Lättare för funktionshindrade i politiken

Funktionshindrades möjligheter att delta i politiken måste öka. Det är en fråga om demokrati, tycker Handikappkommittén i Västra Götalandsregionen. Idag tas beslut i regionstyrelsen om pengar till att klargöra vad som behöver göras för att funktionshinder inte ska hindra en som vill vara politiker.
Pengarna, 400 000 kronor, kommer från försäljningen av Stretereds vårdhem i Göteborg för några år sen. De ska bland annat användas för att kartlägga hur anpassade lokalerna för politiska aktiviteter i regionen är för funktionshindrade. Men också hur information i olika ärenden når politikerna. Handikappkommitténs ordförande, socialdemokraten Lena Jansson: -Det skicka ofta ut handlingar i form av papper och omfdattande dokument och man kanske inte kan hålla i det eller läsa vanlig text, ger Lena Jansson som exempel. I samarbete med Demokratiforum ska man också inrätta tre fokusgrupper eller cirklar, varav två med funktionshindrade från dels glesbygd, dels storstad och en tredje med en slumpvis utvald politiker från varje parti i regionfullmäktige. Delaktighet är a och o, och ingen vet bättre vad som behövs än de som är funktionshindrade, säger Lena Jansson. Det handlar om jämlikhet och demokrati: - Vi vet att det finns ett jätte intresse, säger hon. - Vi som sitter i handikappkommittén träffar många personer med funktionshinder och alla bestitter en stor kompetens och är intresserade men stoppas av yttre omständigheter, berättar Lena Jansson. Birgitta Andersson)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".