Strömstad

Jägare vill stoppa parasit

Den fruktade franska hjärtmasken tycks ha fått fäste på Kosteröarna. Nu kräver jägare att rävstammen på öarna skjuts av för att undvika spridning.

Jägaren Göran Falk vill att myndigheterna engagerar sig och hjälper till att så att parasiten, som angriper hundar och rävar, inte ska spridas till fastlandet.

Men han får inget större gehör från myndigheter som Naturvårdsverket eller länsstyrelsen, enligt tidningen Svensk Jakt.

– Min tanke är att man borde skjuta av alla rävar på Sydkoster och låta ön vara fri från räv i kanske två år. Det talade jag med länsveterinären i Västra Götaland om för två år sedan. Men ingenting har hänt, säger Göran Frank till tidningen.

Parasiten förekommer på kontinenten, närmast finns den i Danmark. I Sverige har den hittills bara påträffats på Sydkoster utanför Strömstad.

Av de fem senast skjutna rävarna på Sydkoster har två varit smittade enligt analyser av Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Man tror att smittan från början kommer från en utländsk hund som kom till ön för flera år sedan och som bar på den. En hund på ön har hittills dött av parasiten.

Länsveterinär Maria Möller känner till problemet.

– Vi har pratat om hjärtmasken, men tyvärr är det inget vi kunnat prioritera, säger hon till tidningen.

Fransk hjärtmask

Parasiten förekommer över stora delar av världen. Närmast finns den i Danmark. I Sverige har den troligen bara fått fäste på Koster.
Sprids via avföring till hundar och rävar. För att parasiten ska utvecklas krävs dock sniglar som mellanvärdar.
Hjärtmasken orsakar allvarliga skador på inre organ som kan leda till döden för drabbad hund eller räv.

Källa: Svensk Jakt (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista