Uddevalla

Spetsutbildning för gymnasister på gång

Elever som samlar högskolepoäng redan i gymnasieskolan. Det kallas spetsutbildning och skall genomföras på försök.

Av 100 ansökningar från hela landet kommer en från Karlbergsgymnasiet i Åmål, med inriktning på Europa, en från Gullmarsgymnasiet i Lysekil med inriktning på marinbiologi och en från Uddevalla, med inriktning på biologi.

Eleverna som läser biologi på Östrabo har en del av sin utbildning förlagd till Nordens Ark. Och det är där man tar avstamp i sin ansökan om spetsutbildning.

- Det skall vara en fördjupad kurs jämfört med vad vi har nu. Dom håller ju en hög nivå men eleverna får inte tillgodoräkna sig högskolepoäng, men det kan dom göra sedan, säger Agneta Öhrngren, lärare i naturvetenskap på Östrabo.

Det finns två villkor för att få bedriva spetsutbildning. Det ena är att eleverna skall kunna läsa högskole- eller universitetskurser vid sidan av sina gymnasiestudier. Det andra är att elever från hela landet skall kunna söka.

Biologiprogrammet på Östrabo är tänkt att ha 30 platser, varav hälften reserveras för sökande utanför det vanliga upptagningsområdet Fyrbodal. Ett dokumenterat intresse för biologi från till exempel föreningslivet kommer att ses som en merit även om betygen blir avgörande.

- Vi tror att spetsutbildningen kan bli en brygga till högskolan och till forskningen. Vi har stora behov av att lyfta nivån i Sverige och då är det här ett sätt att ge eleverna bättre förkunskaper, säger gymnasiechefen Stefan Einarsson i Uddevalla.

Bosse Adriansson 0522 - 67 00 55 bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".