Utbildning

Hård konkurrens om spetsutbildning

Det blir kvaliteten som blir avgörande när skolverket beslutar vilka gymnasieskolor som får starta utbildningar som gör att eleverna kan läsa sig till högskolepoäng redan under gymnasietiden. Och Åmål, Lysekil och Uddevalla får tuff konkurrens.

Hundra gymnasieprogram runtom i landet vill vara med i försöksverksamheten med spetsutbildning, men bara en liten del kommer att få chansen.

I den första omgången som startar hösten 2010 får tio möjligheten att låta eleverna läsa högskolepoäng. Karlbergsymnasiet i Åmål, Gullmarsgymnasiet i Lysekil och gymnasieskolan i Uddevalla som lämnat in var sin ansökan får alltså tuff konkurrens.

De som inte blir utvalda kan försöka igen, för det kommer en andra omgång 2011 med tio andra skolor.

Charlotte Wieslander, som är undervisningsråd på Skolverket, säger att det är kvaliteten som kommer att avgöra vilka skolor som får chansen - men det räcker inte eftersom många skolor kommer att uppfylla kraven.

– Vi har att sträva efter en jämn geografisk fördelning och det blir ofta det som blir tungan på vågen, säger Charlotte Wieslander.

Den 15 januari fattar Skolverket beslut om vilka skolor som får vara med i försöket.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".