Färre djurskyddsinspektörer i länet

Efter nyår kommer ansvaret för djurskydd i kommunerna flyttas över till Länsstyrelsen.

Antalet djurskyddsinspektörer i länet minskar kraftigt när djurskyddet koncentreras till fyra orter i Västra Götaland.

Bo Isgren, djurskyddsinspektör i Uddevalla, Lysekil och Lilla Edet sen 17 år tillbaka, är starkt kritisk till den nya organisationen som han menar riskerar att gå ut över djuren.

– Jag ser faran för att den lokala kännedomen för de man skall inspektera kommer att försvinna totalt. Och att den personalminskning som blir kommer att gå ut över djuren, speciellt sällskapsdjuren, säger Bo Isgren.

84 inspektörer arbetar idag med djurskydd i Västra Götalands 49 kommuner. Tillsammans utgör de 32 heltidstjänster. 84 inspektörer blir med den nya organisationen 24 stycken på Länsstyrelsen efter nyår. På fyra enheter i länet samlas verksamheten. Det är Uddevalla, Borås, Göteborg och Skara.

På Uddevalla enheten skall totalt sju djurskyddsinspektörer ansvara för 19 kommuner efter nyår. Fem inspektörer skall arbeta med lantbruksdjur och två med sällskapsdjur. Djurskyddsinspektör Bo Isgren, är positiv till att djurskyddet läggs på Länsstyrelsen men att ha så få inspektörer kommer att få negativa konsekvenser.

Bo Isgren själv tänker inte följa med till länsstyrelsen.

– Jag tackade nej eftersom jag inte vill gå in i en sådan organisation. Det kanske är att måla fan på väggen men med mina erfarenheter med nästan 17 år som djurskyddsinspektör så ser jag det här att det här inte kommer att bli bra, säger Bo Isgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".