Uddevalla

Folkhögskola, Sjömanshusmuseet och Sjömanskyrkan får bidrag

Stiftelser är inte demokratiska och skall inte ha kommunala bidrag, sa tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen i Uddevalla. Men i går gav politikerna klartecken för fortsatta bidrag till Ljungskile folkhögskola, Sjömanshusmuséet i Uddevalla och Sjömanskyrkan i Göteborgs stift..

På mötesbordet låg ett tjänstemannaförslag om att dra in bidraget med motiveringen att det är principiellt felaktigt att bevilja bidrag till stiftelser eftersom de inte fungerar enligt demokratiska principer.

Och i de allmänna riktlinjer som nämnden antog i augusti förra året står det i klartext: ”Bidrag beviljas inte till stiftelse ...”

- Det finns en undantagsregel att om det skulle vara så att en stiftelse är synnerligen viktig för kommunen och till gagn för kommunmedborgarna kan man ge bidrag. Det var olyckligt att det inte kommit med i handlingarna, säger Johan Wiktorsson, moderat ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

- Men ger det inte utrymme för godtycke? - Det kan man väl säga att det gör, men det lämnar utrymme för en nämnd som är van att hantera skattemedel på bästa sätt, säger Johan Wiktorsson.

Beslutet i nämnden var enhälligt.

Bosse Adriansson 0522 - 67 00 55

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".