Trollhättan

Fängelse för vapenhandlarrånet

Det blev fällande domar och fängeslestraff för alla de åtta män som låg bakom det brutala rånet mot en vapenhandlare i Trollhättan i somras.

Det var en kväll i juli som fyra av männen tog sig in hos det 71-åriga vapenhandlarparet, som hade butik i sitt bostadhus i Trollhättan. De fyra männen misshandlade paret svårt – båda fick livshotande skador. En bekant som också var där blev även han misshandlad.

Totalt stals ett hundratal vapen, varav hälften har återfunnits. De vapen som är mest gångbara i kriminella sammahang har dock inte hittats, skriver Vänersborgs tingsrätt i sin dom.

De fyra män som utförde rånet och misshandlade vapenhandlarparet och deras bekant, döms nu till åtta respektive sex års fängelse för mordförsök, grovt rån och grovt vapenbrott. Tre av dem döms också att utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Den man som i domen beskrivs som den som planerade rånet, en 32-årig från Göteborg, döms för grovt rån och grovt vapenbrott till sex års fängelse. Ytterligare tre personer döms för inblandning i rånet till mellan sex och två och ett halvt års fängelse.

Männen döms också att betala stora skadeståndsbelopp till vapenhandlarparet, sammanlagt rör det sig om över 500 000 kronor.

Till den bekant till paret som också han misshandlades, ska männen ge skadestånd på nästan 120 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".