bilindustrin

Tveksamt om miljardpaket räddar Saab

De amerikanska biljättarna, GM och Chrystler, får stöd av den amerikanska regeringen och får låna motsvarande 140 miljarder kronor.

Saab Automobiles informationsdirektör, Eric Geers, säger till SVT’s Aktuellt att Busch-administrationens besked om ett lån på 17,4 miljarder dollar till GM och Chrystler är en oerhört positiv signal.

Göteborgs Postens fordonsreporter, Stephan Lövgren, tycker inte att det är lika positivt för Saab. Han skriver i en analys att lånet istället kommer att bli en strypsnara för Saab eftersom det är förknippat med en rad förbehåll. Det handlar bland annat om frysta chefslöner och förbud mot att åka affärsjet. Och om inte bolagen har långsiktiga affärsplaner klara till den 31 mars skall de begära sig i rekonstruktion.

Enligt Lövgren blir den enda räddningen för saab att hitta en egen lösning på hemmaplan. Kanske kan det handla om ett svenskt-tyskt samarbete mellan Opel och Saab. Att få till en långsiktig hållbar lösning till den sista mars kan bara ske med brutala nedskärningar i USA tror Stephan Lövgren. Oddsen att Saab då skall slippa undan den vilt svingande yxan känns inte särskilt höga.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".