EU-s dioxingränser klara

Inatt blev det klart hur Sverige berörs av EU-s nya gränser för miljögiftet dioxin i fisk: det blir ett undantag när det gäller Östersjöfisken, det är alltså den som visat sig innehålla mer dioxin än vad EU-s nya gränser tillåter. Fisken får säljas i Sverige, men inte exporteras om den innehåller mer dioxin än den tillåtna gränsen.
I och med nattens beslut kan flera hundra yrkesfiskare som varit oroliga för sin framtid fortsätta fiska i Östersjön, alla fall fram till 2006, då EU ska se över dioxingränserna igen, för alla typer av mat. Däremot måste den fisk som säljs som djurfoder ligga under dom nya gränserna, och det kan betyda stopp helt och hållet för foderfisket i Östersjön. Den typen av fiske är det cirka 500 yrkesfiskare som är beroende av. Landets enda fiskmjölfabrik, som ligger på Tjörn, är också beroende av råvara från Östersjön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".