Färgelanda

Skolbeslut i Färgelanda skjuts upp

Beslutet om de nedläggningshotade skolorna i Stigen och Järbo i Färgelanda kommun kommer sannolikt att skjutas upp.

Kommunstyrelsens presidium i Färgelanda rekommenderar partiernas fullmäktigegrupper att inte ta ställning i skolfrågan på det extrainsatta fullmäktigesammanträdet den 29 december. Istället vill presidiet att beslutet skjuts på framtiden, till det ordinarie fullmäktigesammanträdet den 25 mars, och fram tills dess ska frågan utredas externt så att politikerna får ett bättre beslutsunderlag, det skriver kommun

– Jag är glad över att vi lyckats komma överens om detta, understryker kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (c), så att vi får tid att utreda skolfrågan ytterligare innan beslut tas.

I överenskommelsen ingår att avsätta 1 miljon till eventuellt utökade kostnader för skolförvaltningen, bl.a. för utredningskostnader.

– Det är viktigt att skolförvaltningen känner att undervisningen inte ska bli lidande av att vi vill ha and- och rådrum i en fråga som är angelägen för hela kommunen, säger oppositionsrådet Ulla Börjesson (s).

Överenskommelsen mellan kommunstyrelsens presidieledamöter innebär att det starkt kritiserade beslutet att ta upp skolfrågan redan den 29 december i fullmäktige med största sannolikhet inte kommer att realiseras.

– Det känns bra, säger Kenneth Carlsson (fp) ks 1:e vice ordf., att vi med denna överenskommelse möjliggör att allt fokus nu riktas på sakfrågan och att beslutsgången kommer att uppfattas som fair.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".