Fotbojor förhindrar rymning. Foto: Per Ydreskog/Scanpix
Vänersborg

Fotbojor minskar antalet rymningar

Sedan Östragård i Vänersborg införde fotboja har rymningarna från anstalten minskat med 75 procent.

Rymningarna från anstalten Östragård i Vänersborg har minskat med 75 procent sedan 2006. En av orsakerna är att anstalten i mars i år införde elektronisk fotboja för alla intagna.

Anstalten hade tidigare problem med att de intagna smet iväg på kortare olovliga permissioner, men det har nu minskat, enligt anstaltens chef Markus Edsbagge.

År 2006 skedde ett 30-tal avvikelser från Östragård. I år har det minskat till åtta avvikelser. Fotbojan är en av förklaringarna.

I och med att Östragård är en öppen anstalt kunde de intagna tidigare bli misstänkta för brott begångna i närheten, men det kan de nu motbevisa med hjälp av fotbojan som hela tiden registrerar var de befinner sig.

En annan viktig del för att minska antalet rymningar från Östragård är att anstalten har riktat in sig på personer som dömts för rattfylleri och olovlig körning och har kunnat erbjuda bra vård som motiverar de intagna.

– Det gäller att de klienter som kommer hit passar för oss. Den matchningen har vi blivit bättre på, säger Markus Edsbagge, chef för Östragård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".